Linkbuilding een schemergebied op internet voor veel mensen. Welke linkbuilding strategieën werken wel en welke niet? Welke linkbuilding zorgt ervoor dat u gezien wordt op Google, en welke linkbuilding strategie is niet aan te raden?

Google verandert constant, en omdat Google bepaalt welke linkbuilding strategie wordt afgestraft, bent u op zoek naar links die Google waardeert.

Google’s algoritme verandert constant

In 2012 heeft er een online aardverschuiving plaatsgevonden. Voor die tijd zou een SEO-specialist zeggen; ‘Links kunnen je website geen kwaad doen.’ Google was echter een andere mening toebedeeld.
Toen kwam Google met een absolute mokerslag. Linkbuilding Vlaanderen heeft een lijst gemaakt met verschillende linkbuilding strategieën die SEO’ers jarenlang hebben gebruikt. Van goed tot slecht, van betaalde links en link wheels, tot content marketing en user-gegenereerde content.

In 2012 zagen we dat Google een lijn ging trekken: tot hier en niet verder. We zagen dat de onnatuurlijke links, links van lage kwaliteit, voor het eerst in de historie van zoekmachine-optimalisatie de website kwaad deden. Iets wat tot veel verwarring en angstige webmasters zorgde. Het is voor webmasters lastig te verkroppen als een SEO-specialist ineens tegen een webmaster moet vertellen dat de linkbuilding wordt afgestraft. Hun business is ingestort. Een groot deel van het inkomen is weg.

Webmasters werden vanaf toen gewaarschuwd voor onnatuurlijke links. Iets dat lastig valt te definiëren. Daarom hebben wij ze voor u opgedeeld en verdeeld in drie karaktereigenschappen:
– Automatisch geplaatste links (op spammy websites)
– Links waar een duidelijk verdien model achter zitten
– Websites puur alleen voor linkbuilding opgezet: zonder enige vorm van meerwaarde voor een bezoeker

Google’s algoritme pikt vaak bepaalde patronen op, waardoor een penalty wordt gegeven aan de desbetreffende pagina. Denk hierbij ook aan geoptimaliseerde webpagina’s waarbij de ankertekst een grote rol speelt in relatie tot het totale netwerk. Dit zijn dus geen wilde patronen, maar gecreëerde links door SEO-specialisten of webmasters.

Aan de andere kant waardeert Google goede links met een hoge ranking. Je kunt hierbij denken aan een gastblog waar u in principe de anchor niet beheerst. Het gaat hierbij om links waar moeilijk aan te komen is en niet makkelijk te beheersen zijn. Daar kunt u ook tegen betaling aan geraken: het is voor het algoritme onmogelijk om deze link te detecteren. Wanneer mensen met bijvoorbeeld een editorial naar uw website linkt, is dat waarschijnlijk een link waarover u geen controle heeft. Dit zijn de krenten in de pap: de hoog gewaardeerde links: niet alleen door Google, maar ook door de bezoeker.

De toekomst van linkbuilding

Google is voortdurend in beweging. Het algoritme verbetert ten opzichte van de slechte links: het vinden ervan lijkt inmiddels een ware zoektocht. Om die reden geven wij de voorkeur niet aan wat nú werkt, maar aan hoog gewaardeerde links, omdat die namelijk áltijd werken.

Linkbuilding roept veel vragen op. Zo kregen we dit laatst in de mail:
“Hoe zit het met infographics? Ik heb gehoord dat die straks aan de beurt zijn. En hoe zit het met gastbloggen? Ik heb gehoord dat dit zal verdwijnen. Of persberichten, werken die nog wel?”

We kunnen u op de hoogte brengen dat deze tactieken vaak al uitgemolken zijn. Het is dus al gebeurd. Uiteraard zijn infographics, gastblogs en persberichten manieren om links te krijgen. Echter zien wij heel veel mensen die deze technieken op een onnatuurlijke manier gebruiken. We zien dit zo vaak, mensen met spammy gast blogs, met een onnatuurlijk author link profiel, infograpics met de exacte anchor tekst over 100 blogs, en niet rankend voor die termen. Er zijn wellicht mensen die dit op de goede manier uitvoeren. Wanneer deze technieken op de juiste manier worden ingezet, zullen ze zeker resultaat opleveren. Alleen niet elke keer en niet in elke situatie. Kijk daarom verder dan uw neus lang is.

Onze gouden linkbuilding regel

Wij houden hierbij vast aan een gouden regel. Krijg zoveel mogelijk links waarbij je geen controle hebt over de anchor. Want hoe weet je of je hoogwaardige inks krijgt? 80% van de tijd, heeft onze gouden regel gelijk, want je wilt links waarbij je eigenlijk geen controle hebt over de anchortekst. Zo bouw je een hoogwaardig linkprofiel op, waarbij je voor 80-90% niets te zeggen hebt over de anchor. En dus beschikt over natuurlijke links. Want verschillende links helpen je zoveel meer in de SERP’s (misschien uitleg over de term?) dan alleen een bepaald soort link. Dus wanneer we ons focussen op hoogwaardige linkbuilding, houden wij van links waarbij we geen invloed hebben over de anchortekst. Deze moet natuurlijk wel relevant zijn. Vraag dus niet constant om linkplaatsingen met een anchortekst, maar laat het natuurlijk lijken.

Nu we het toch over de diversiteit van linkbuilding hebben, willen we ook even stil staan bij een vraag die we vandaag over de mail hebben ontvangen. Samenvattend was de vraag: “Hoe kan het dat ik een soortgelijke dienst voor €50 kan afnemen en diegene belooft me ook een bepaald aantal links?”

Dit blijven pijnlijke mailtjes om binnen te krijgen. Het is namelijk erg lastig om een persoon met weinig ervaring te overtuigen om te investeren in toekomstig-bestendige linkbuilding. De grootste fouten die dit soort marketeers maken zijn:

– Ze creëren niks unieks voor uw website;
– Ze scalen het totaal verkeerd;
– Geven u linkbuilding die misschien op kort termijn werkt, op lang termijn is dit zeer onwaarschijnlijk.

In de meeste gevallen lijkt de online wereld op de offline wereld. Zou u een pizza kopen bij een restaurant wanneer deze slechts €1 kost? Zo werkt het ook met linkbuilding. Het is aan u om te kiezen: gaat u voor kwaliteit, of niet? Ook voor backlinks kopen zit je goed hier.